והרי לפניכם פוסט לא פוליטי:
לפני קצת יותר מעשור הכנתי לוח שנה משפחתי לרגל חגיגות יום הולדת 90 לסבתי נ"ע. לוח השנה היה מלא בתמונות של כל ענפי המשפחה המורחבת, על חמשת ילדיה, יותר מ-20 נכדיה ונכדותיה ונינים וחימשים (בני נינים) רבות ורבים – משפחה של מעל 100 נפשות (בלי עין הרע). ברור שלא כולם מכירים את כולם מפאת כמות האנשים הגדולה, בוודאי לא בני ובנות דור הנינים ודור החימשים.
אתמול ניגש אלי בני הצעיר ושואל אותי:
– אבא, מי מהמשפחה נראית כמו מיס פיגי מהחבובות?
– מה? מי? מה? מה?
– יש בתמונות שבלוח השנה מישהי שנראית כמו מיס פיגי.
– תראה לי.
הוא לוקח אותי אל לוח השנה שתלוי על הקיר (זה מן לוח שהכנתי באופן כזה שמאפשר לו להיות רלוונטי תמיד, ללא קשר לאיזו שנה זו) ומראה לי את התמונה. זו תמונה ממסיבת ברית של בנו של בנדודי שהיה בזמנו בקשרי חברות טובים עם הנתניהוז, והאשה שהבן שלי תמה לגביה היא שרה נתניהו.
זהו אין פואנטה.
מתכון, לעומת זאת, יש ויש – של מאכל מקסיקני פשוט שהיה פופולרי בקרב המעמד הנמוך ולאו דווקא מתאים למלכים או קיסרים.

מצרכים:
- חבילה טבעול טחון (400 גרם) או טופי או פתיתי סויה – ראו פירוט מטה
- בצל גדול
- 4 שיני שום כתושות
- 2 עגבניות
- 100 ג' רסק עגבניות
- קופסת שימורי שעועית מבושלת ברוטב עגבניות
- כף אורגנו
- 3-1 כפיות צ'ילי טחון (לפי הטעם)
- כפית כמון
- כפית פפריקה (מתוקה או חריפה)
אופן ההכנה:
המתכון המקורי, הצ'ילי קון קרנה, איננו טבעוני, כמובן, מאחר ובשר בקר הוא מרכיב עיקרי בו. למעשה המשמעות המילולית של צ'ילי קון קרנה היא צ'ילי (פלפל מקסיקני חריף) עם בשר. בשביל הגרסה הטבעונית, כמובן שהחלפתי את הבשר בתחליף טבעוני. במקור הייתי מכין את הצ'ילי שלי עם פתיתי סויה מיובשים (מה שנקרא גם TVP) ואז השתמשתי ב-170 גרם פתיתים שהשריתי במים רותחים לעשר דקות וסחטתי מן המים (כדאי לחכות עם הסחיטה שהמים יתקררו קצת). זה גם מה שמצולם בתמונות כאן במתכון. כיום החבר'ה שלי מעדיפים את הצ'ילי שלהם עם טחון של טבעול בתור תחליף הבשר, ואז משתמשים בחבילה אחת שלמה. טוב באותה מידה להשתמש בטופו מפורר – ואז יש להשתמש ב-500 גרם, שהם חבילה ושני שליש של טופו מפורר.
מכינים את כל החומרים שיהיו לצד הכיריים, כי צריך להוסיף אותם די מהר מהרגע שמתחילים את הבישול. קוצצים את הבצל לקוביות בגודל בינוני, קוצצים גם את העגבניות. כותשים את השום ופותחים את קופסת השימורים (לא לסנן!) ואת רסק העגבניות. מוכנים? אז הנה מה שנעשה:
מטגנים את הבצל עד שמזהיב.

מוסיפים את השום הכתוש ומטגנים עוד דקה. עכשיו הזמן להוסיף את כל התבלינים – מערבבים למשך עוד דקה.

מוסיפים את העגבניות ומטגנים תוך ערבוב מדי פעם לשתיים-שלש דקות.

עכשיו מוסיפים את רוטב העגבניות ואת השעועית מהקופסה כולל כל נוזלי השימור.

מוסיפים את תחליף הבשר שבחרתם, מערבבים היטב ומוסיפים מים עד כדי כיסוי של הכל.

מרתיחים, מורידים לאש נמוכה וממשיכים לבשל חצי שעה עד שעה תוך ערבוב מדי פעם שלא יחרך. הצ'ילי אמור להשאר עם נוזלים. אם הוא יבש מדי – מוסיפים עוד קצת מים.

מגישים על מצע של אורז לבן או מלא, גם פולנטה תתאים. בעצם אפשר לאכול עם מה שאתם רוצים – אני תמיד לוקח למחרת לעבודה פיתה ממולאת בצ'ילי. יאם.

בתיאבון!
וזו תגובה לא פוליטית: טעים!
כדאי להכין מראש גם מחבת עמוקה וגדולה (כמו בתמונות) או סיר רחב, במחבת רגילה לא יהיה מקום.
פינת התזונה הבריאה: זו כמובן הזדמנות לאכול קטניות (השעועית) ודגנים מלאים (האורז המלא) שיש בהם ברזל, סיבים תזונתיים וחלבון. המתכון מאד טעים עם אורז מלא ואין כל צורך להפוך אותו להרבה פחות בריא עם אורז לבן. אין במתכון הוראה להוסיף מלח כיוון שהשעועית מקופסאות השימורים מומלחת באופן מוגזם ממילא ולפעמים גם רסק העגבניות, ושאר תבליני הצ'ילי מספקים המון טעם בפני עצמם. מבין שלוש האפשרויות לתחליף הבשר, הטופו היא האפשרות הבריאה ביותר, שכן הוא המוצר הכי פחות מעובד מבין השלושה.
למי שעוקבת אחרי המלצות התזונה של nutritionfacts.org או משתמשת באפליקציה Dr. Greger's Daily Dozen (להדרכה לתזונה בריאה) אפשר לסמן וי על המשבצות: ירקות, קטניות, דגנים מלאים.
תודה על תגובתך המלומדת.
אם כבר התקלקלת עם קופסאות שימורים 🙂 (מת עליהם),
ממליצ לך לחפש ולנסות קופסת שימורים
טשולנט \ חמין – של חברת ויטה. מפתיע!!
צ'ונט מקופסת שימורים?
נשמע חילול הקודש. מה שאומר שאני חייב לנסות…
היי גיליתי עכשיו את הבלוג! מקווה שתפרסם עוד מתכונים! טעים.