ביצים תמיד היו "כאב הראש" של כל מי שמנסה טבעונות. זה לא כל כך משנה במתכונים טבעוניים, אבל מה אפשר לעשות אם מה שבא לכם לאפות מגיע מספר מתכונים סטנדרטי? סתם להוריד את הביצים מהמתכון לרוב לא יעבוד.

אם תחפשו תמצאו עשרות טריקים להחלפת ביצים. במה לא ניסינו, הטבעונים, להשתמש. בטחינה, בבננות, ברסק תפוחים, בזרעי פשתן, בקמח עדשים, בקמח חומוס וזה רק על קצה המזלג. כל תחליף כבודו במקומו מונח ויש תחליפים שעובדים מצוין בעוגות ויש כאלו שמתפקדים בפשטידות וגם אני משתמש בכל התחליפים הללו במתכונים שונים.

אולם את התחליף האהוב עלי מצאתי במקרה בשיטוטי בפורומי הבישול. אני לא יודע מי פרסמה אותו (אני כמעט בטוח שזו היתה כותבת) אבל זה היה נראה כל כך מבטיח שישר העתקתי את "המתכון" ושמרתי אותו בקובץ במחשב. התחליף הזה אמנם מצריך חומרים מיוחדים, אבל שווה בשבילו לקפוץ לחנות הטבע הקרובה ולקנות אותם. הביצים שמתקבלות הן במרקם הנוזלי-צמיגי של ביצי תרנגולת והן גם נקרשות במהלך האפיה. הן חסרות טעם, כך שהן מתפקדות היטב הן במתכונים מלוחים והן במתוקים. הן מוצלחות במיוחד באפיה, אבל עובדות גם במתכוני טיגון כדוגמת פנקייק. פחות מומלצות במתכונים שבהם אמורים לטעום את הביצים, כגון שקשוקה – אבל הן המדביקות הטובות ביותר שפגשתי עד כה.

כמה מילים על החומרים. קמח תפוחי-האדמה נקרא לעיתים גם עמילן תפוחי-אדמה – זה אותו דבר, אין מה לחשוש. את קמח הטפיוקה אפשר להחליף בקורנפלור, אבל קל למצוא קמח טפיוקה והוא לא יקר, אז שוה להשקיע. זה מאפשר ליצור "ביצים" צלולות יותר. כדאי מאד לקנות קסנטן גאם (נקרא גם גומי קסנטן), הוא מאד מגביר את הדביקיות של כל התערובת. הוא די יקר, אבל כיוון שצריך מעט מאד ממנו, אפשר לקנות עם עוד מישהו ולהתחלק. אני ממש ממליץ לא לוותר עליו!

אז הנה לכם תחליף הביצים האולטימטיבי…

IMG_0008

מצרכים:

  • 1/2 כוס קמח טפיוקה או קורנפלור (120 מיליליטר)
  • 1/2 כוס קמח תפוחי אדמה (120 מיליליטר)
  • 2 כפיות אבקת אפייה (10 מיליליטר)
  • 1 כפית קסנטן גאם (5 מיליליטר)

אופן ההכנה:

מכניסים את כל רכיבי ה"ביצים" אל צנצנת. זהירות זה המון אבקות לבנות דקות והן נוטות להתפזר לכל עבר. מכסים את הצנצנת ומערבבים היטב את כל האבקות על ידי סיבוב וניעור קל שלה. ניתן גם לערבב בעזרת כף או כפית ארוכה. העיקר שכל האבקות יתערבבו לאבקת ביצים אחידה. הכמות הזו תספיק לבערך 16 "ביצים".

על מנת ליצור ביצה מוזגים לקערה 4 כפות מים (60 מיליליטר) וכף שמן (15 מיליליטר) ומעל מפזרים כף אחת מן התערובת. במקום המים אפשר להשתמש בכל נוזל אחר שמתאים למתכון, למשל, חלב צמחי, מרק, מיץ פירות וכו'.

IMG_9995

מערבבים את הכל עם מטרף ידני עד שהתערובת לבנה עכורה ומעט צמיגית.

IMG_9996

אם תנסו להרים את המטרף תראו שהתערובת שנוצרה נוזלת בטיפות ארוכות, עבות וצמיגיות ולא כמו מים.

IMG_7284

עכשיו כל שנותר הוא להוסיף למתכון שלכם ולהמשיך כרגיל.

תגובה אחת »

  1. :) הגיב:

    זה היה גבי! ויש לו אפילו בלוג משלו.. 🙂
    גם אני תמיד משתמשת באבקה הזאת, היא באמת מצויינת.

  2. נועה הגיב:

    זה מתאים גם לעוגות ? שואלת בגלל קמח תפוחי האדמה כי הבנתי שיש איתו בעיה באפיית עוגות . דעתך?

  3. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    נראה מעולה:)
    ניסית בקישים, כלומר כתחליף לרויאל?

  4. יעל הגיב:

    איפה מוצאים קסנטן גאם? תודה

  5. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    מה זה קסנטן גאם? זה חובה במתכון?

  6. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    אני מחפשת תחליף לכל הקצפת הביצים במתכוני עוגות (אווריריות וכדומה)…האם זה מתאם לזה? (לא חושבת אך שואלת על כל מקרה).

    תודה 🙂

    • דוב משהו הגיב:

      לא. התחליף נועד להחליף את ההדבקה והקרישה של הביצים.
      הוא לא תחליף לביצים מוקצפות. זה עוד לא מצאתי.

    • משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

      אני מחליפה בעוגות את הביצים ברסק תפוחים 1בייצה 3/4 עד כוס רסק יוצא אוורירי .

    • מלי הגיב:

      להתפחת עוגות, בנוסף לרסק התפוחים שהומלץ כאן, אפשר להוסיף כפית סודה לשתיה וממש לקראת ההכנסה לתנור – כף חומץ תפוחים.
      הסודה+החומץ יוצרים אווריריות נוספת.

  7. אביבה הגיב:

    אם המרשם מכיל יותר מביתה אחת, האם צריך להכפיל את הכמויות הנ"ל במספר הביצים המופיעות במרשם המקורי??
    תודה

  8. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    יש הגבלה – כלומר אם יש מתכון עם שש ביצים זה מצליח להתמודד גם עם זה (כאמור מכפילים פי שש את המתכון המקורי)?

  9. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    עדיין לא ממש הבנתי מה ההמרה פה,שלוש כפות אבקת ביצים שוות ערך לשלוש ביצים?: )

  10. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    תודה
    ושאלה – מתאים לקציצות טופו למשל?
    אחלה מתכונים 🙂

  11. […] 3 כפות גדושות "אבקת ביצים" […]

  12. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    עשיתי עוד ניסיונות בחביתת עדשים, ויצא לי מעולה. יותר בייצתי מתמיד

  13. מלי הגיב:

    עמילן תפוחי אדמה גם מתאים במקום קמח תפוחי אדמה?
    או שזה אותו דבר?

  14. בוקי סרוקי הגיב:

    אם כך, לא הבנתי את ההבדל בין קמח תפוחי אדמה, עמילן תפוחי אדמה וקורנפלור. האם כולם שמות שונים לאותו דבר בדיוק?

    • מלי הגיב:

      היי, עמילן תפו"א וקמח תפו"א הם אותו דבר. קורנפלור זה משהו שונה (עמילן תירס 🙂

  15. מלי הגיב:

    אגב, הזמנתי קסנטן גאם מאתר IHERB במחיר 6.87 דולר ל- 170 גרם. ממש כדאי!
    http://www.iherb.com?rcode=HQQ752
    ויש באתר הזה מכל טוב הטבע. והמשלוח זיל הזול – 4 דולר.
    לקבלת הנחה של 5-10 דולר בהזמנה ראשונה – הקלידו את הקוד: HQQ752

  16. מירב הגיב:

    אתמול ניסיתי להכין את התחליף ביצה המעניין… אבל יצא לי מאוד מהר סמיך מדי מה עושים כאשר זה יצא סמיך מדי?

  17. אור הגיב:

    ואו!עבד כל כך מעולה!
    הכנתי לביבות/קציצות תפוחי אדמה, פטריות ובצל.
    התערובת הייתה קצת נוזלית אז לא האמנתי שאוכל להפוך את הלביבות בלי שתתפרקנה, אבל הן לא היו בכיוון של להתפרק.
    תודה רבה!

  18. Naama YM הגיב:

    ניסיתי ועבד מעולה בקציצות שיצאו יציבות להפליא.
    ניסיתי גם בשתי עוגות שונות כדי להחליף את החלמונים, והשתמשתי בשיטת מי החומוס כדי להחליף את החלבונים המוקצפים. יצא מעולה.
    כתבתי פוסט על זה בקבוצה של מרנג טבעוני: https://www.facebook.com/groups/VeganMeringue/permalink/392507310936941/

  19. יפית הגיב:

    יש מאכל טריפולטאי שאוכלים ביום כיפור. נוקידס. המתכון שלו כולל 3 ביצים, שמן וקמח. האם אפשר להשתמש במקום הביצים (שמעניקות אווריריות במתכון) בתחליף הביצים ולהתייחס למתכון כמות שהוא? כלומר להוסיף את כמות השמן המקורית במתכון ללא קשר לשמן בתחליף הביצה?

  20. ornit הגיב:

    האם אפשר להחליף את קמח תפו"א בקורנפלור? או עמילן אחר?

  21. ornit הגיב:

    אה ועוד שאלה, התערובת הזו מתאימה לעוגת שוקולד חמה?

  22. jorden הגיב:

    האם ניתן להשתמש באגר במקום הקסנטן?

  23. אוראל הגיב:

    אנסה! האם שמים כף גדושה או שטוחה?

  24. מיכל הגיב:

    זה יעבוד כתחליף לביצים בפחזניות לדעתך?
    תודה רבה

  25. asaf.meir.barziv@gmail.com הגיב:

    Are you selling it?

כתוב תגובה לדוב משהו לבטל