ביצים תמיד היו "כאב הראש" של כל מי שמנסה טבעונות. זה לא כל כך משנה במתכונים טבעוניים, אבל מה אפשר לעשות אם מה שבא לכם לאפות מגיע מספר מתכונים סטנדרטי? סתם להוריד את הביצים מהמתכון לרוב לא יעבוד.
אם תחפשו תמצאו עשרות טריקים להחלפת ביצים. במה לא ניסינו, הטבעונים, להשתמש. בטחינה, בבננות, ברסק תפוחים, בזרעי פשתן, בקמח עדשים, בקמח חומוס וזה רק על קצה המזלג. כל תחליף כבודו במקומו מונח ויש תחליפים שעובדים מצוין בעוגות ויש כאלו שמתפקדים בפשטידות וגם אני משתמש בכל התחליפים הללו במתכונים שונים.
אולם את התחליף האהוב עלי מצאתי במקרה בשיטוטי בפורומי הבישול. אני לא יודע מי פרסמה אותו (אני כמעט בטוח שזו היתה כותבת) אבל זה היה נראה כל כך מבטיח שישר העתקתי את "המתכון" ושמרתי אותו בקובץ במחשב. התחליף הזה אמנם מצריך חומרים מיוחדים, אבל שווה בשבילו לקפוץ לחנות הטבע הקרובה ולקנות אותם. הביצים שמתקבלות הן במרקם הנוזלי-צמיגי של ביצי תרנגולת והן גם נקרשות במהלך האפיה. הן חסרות טעם, כך שהן מתפקדות היטב הן במתכונים מלוחים והן במתוקים. הן מוצלחות במיוחד באפיה, אבל עובדות גם במתכוני טיגון כדוגמת פנקייק. פחות מומלצות במתכונים שבהם אמורים לטעום את הביצים, כגון שקשוקה – אבל הן המדביקות הטובות ביותר שפגשתי עד כה.
כמה מילים על החומרים. קמח תפוחי-האדמה נקרא לעיתים גם עמילן תפוחי-אדמה – זה אותו דבר, אין מה לחשוש. את קמח הטפיוקה אפשר להחליף בקורנפלור, אבל קל למצוא קמח טפיוקה והוא לא יקר, אז שוה להשקיע. זה מאפשר ליצור "ביצים" צלולות יותר. כדאי מאד לקנות קסנטן גאם (נקרא גם גומי קסנטן), הוא מאד מגביר את הדביקיות של כל התערובת. הוא די יקר, אבל כיוון שצריך מעט מאד ממנו, אפשר לקנות עם עוד מישהו ולהתחלק. אני ממש ממליץ לא לוותר עליו!
אז הנה לכם תחליף הביצים האולטימטיבי…
מצרכים:
- 1/2 כוס קמח טפיוקה או קורנפלור (120 מיליליטר)
- 1/2 כוס קמח תפוחי אדמה (120 מיליליטר)
- 2 כפיות אבקת אפייה (10 מיליליטר)
- 1 כפית קסנטן גאם (5 מיליליטר)
אופן ההכנה:
מכניסים את כל רכיבי ה"ביצים" אל צנצנת. זהירות זה המון אבקות לבנות דקות והן נוטות להתפזר לכל עבר. מכסים את הצנצנת ומערבבים היטב את כל האבקות על ידי סיבוב וניעור קל שלה. ניתן גם לערבב בעזרת כף או כפית ארוכה. העיקר שכל האבקות יתערבבו לאבקת ביצים אחידה. הכמות הזו תספיק לבערך 16 "ביצים".
על מנת ליצור ביצה מוזגים לקערה 4 כפות מים (60 מיליליטר) וכף שמן (15 מיליליטר) ומעל מפזרים כף אחת מן התערובת. במקום המים אפשר להשתמש בכל נוזל אחר שמתאים למתכון, למשל, חלב צמחי, מרק, מיץ פירות וכו'.
מערבבים את הכל עם מטרף ידני עד שהתערובת לבנה עכורה ומעט צמיגית.
אם תנסו להרים את המטרף תראו שהתערובת שנוצרה נוזלת בטיפות ארוכות, עבות וצמיגיות ולא כמו מים.
עכשיו כל שנותר הוא להוסיף למתכון שלכם ולהמשיך כרגיל.
זה היה גבי! ויש לו אפילו בלוג משלו.. 🙂
גם אני תמיד משתמשת באבקה הזאת, היא באמת מצויינת.
יש לך קישור לתת?
הנה פה למשל מופיע התחליף , בעוגת "דבש" אוורירית שלו :
http://www.tapuz.co.il/blog/net/ViewEntry.aspx?EntryId=1344238
זה מתאים גם לעוגות ? שואלת בגלל קמח תפוחי האדמה כי הבנתי שיש איתו בעיה באפיית עוגות . דעתך?
ניסיתי את התחליף הזה בעוגות ובפשטידות.
יצא מצוין.
הוא באמת התחליף האהוב עלי.
תודה,!!
כחביתה זה יצא מרקם טוב?
נראה מעולה:)
ניסית בקישים, כלומר כתחליף לרויאל?
רוטב רויאל הוא בעל טעם ומרקם יותר קרמי.
אני בספק אם זה יהיה תחליף מתאים לרויאל.
איפה מוצאים קסנטן גאם? תודה
אני את שלי קניתי בעדן, אני מניח שניתן למצוא בכל חנות טבע.
אני הזמנת קסנטן מאתר IHERB שיש בו עוד הרבה מוצרים טבעוניים, ויטמינים ועוד, במחירים מצחיקים לעומת הארץ –
http://www.iherb.com/Now-Foods-Xanthan-Gum-6-oz-170-g/879?rcode=HQQ752
אני קניתי את שלי בעדן.
מה זה קסנטן גאם? זה חובה במתכון?
שום דבר לא חובה, אבל אם רוצים שיצא טוב – מאד כדאי שיהיה.
ממש לא מומלץ לוותר עליו.
אני מחפשת תחליף לכל הקצפת הביצים במתכוני עוגות (אווריריות וכדומה)…האם זה מתאם לזה? (לא חושבת אך שואלת על כל מקרה).
תודה 🙂
לא. התחליף נועד להחליף את ההדבקה והקרישה של הביצים.
הוא לא תחליף לביצים מוקצפות. זה עוד לא מצאתי.
אני מחליפה בעוגות את הביצים ברסק תפוחים 1בייצה 3/4 עד כוס רסק יוצא אוורירי .
להתפחת עוגות, בנוסף לרסק התפוחים שהומלץ כאן, אפשר להוסיף כפית סודה לשתיה וממש לקראת ההכנסה לתנור – כף חומץ תפוחים.
הסודה+החומץ יוצרים אווריריות נוספת.
אם המרשם מכיל יותר מביתה אחת, האם צריך להכפיל את הכמויות הנ"ל במספר הביצים המופיעות במרשם המקורי??
תודה
בודאי.
במקום שלש ביצים, למשל, צריך שלש כפות מאבקת התחליף, שלש כפות שמן ו-12 כפות מים.
יש הגבלה – כלומר אם יש מתכון עם שש ביצים זה מצליח להתמודד גם עם זה (כאמור מכפילים פי שש את המתכון המקורי)?
אני כבר השתמשתי בתחליף הזה בפשטידה שיש בה (במקור) שש ביצים.
יצא נהדר…
מעולה… ינוסה
אפשר את המתכון לפשטידה?
עדיין לא ממש הבנתי מה ההמרה פה,שלוש כפות אבקת ביצים שוות ערך לשלוש ביצים?: )
אכן.
כף אחת מהאבקה (ביחד עם המים והשמן) שוה לביצה אחת.
תודה
ושאלה – מתאים לקציצות טופו למשל?
אחלה מתכונים 🙂
בהחלט מתאים לקציצות. מדביק יופי.
[…] 3 כפות גדושות "אבקת ביצים" […]
עשיתי עוד ניסיונות בחביתת עדשים, ויצא לי מעולה. יותר בייצתי מתמיד
מדליק!!
עמילן תפוחי אדמה גם מתאים במקום קמח תפוחי אדמה?
או שזה אותו דבר?
עכשיו ראיתי שזה אותו דבר, אז אין צורך לענות לי:)
אם כך, לא הבנתי את ההבדל בין קמח תפוחי אדמה, עמילן תפוחי אדמה וקורנפלור. האם כולם שמות שונים לאותו דבר בדיוק?
היי, עמילן תפו"א וקמח תפו"א הם אותו דבר. קורנפלור זה משהו שונה (עמילן תירס 🙂
אגב, הזמנתי קסנטן גאם מאתר IHERB במחיר 6.87 דולר ל- 170 גרם. ממש כדאי!
http://www.iherb.com?rcode=HQQ752
ויש באתר הזה מכל טוב הטבע. והמשלוח זיל הזול – 4 דולר.
לקבלת הנחה של 5-10 דולר בהזמנה ראשונה – הקלידו את הקוד: HQQ752
אתמול ניסיתי להכין את התחליף ביצה המעניין… אבל יצא לי מאוד מהר סמיך מדי מה עושים כאשר זה יצא סמיך מדי?
אני מניח שכדאי להוסיף עוד מים. אבל לטעמי סמיך זה טוב.
ואו!עבד כל כך מעולה!
הכנתי לביבות/קציצות תפוחי אדמה, פטריות ובצל.
התערובת הייתה קצת נוזלית אז לא האמנתי שאוכל להפוך את הלביבות בלי שתתפרקנה, אבל הן לא היו בכיוון של להתפרק.
תודה רבה!
נהדר!
ותודה על התגובה.
ניסיתי ועבד מעולה בקציצות שיצאו יציבות להפליא.
ניסיתי גם בשתי עוגות שונות כדי להחליף את החלמונים, והשתמשתי בשיטת מי החומוס כדי להחליף את החלבונים המוקצפים. יצא מעולה.
כתבתי פוסט על זה בקבוצה של מרנג טבעוני: https://www.facebook.com/groups/VeganMeringue/permalink/392507310936941/
הידד!
זה תמיד משמח כשמצליח.
יש מאכל טריפולטאי שאוכלים ביום כיפור. נוקידס. המתכון שלו כולל 3 ביצים, שמן וקמח. האם אפשר להשתמש במקום הביצים (שמעניקות אווריריות במתכון) בתחליף הביצים ולהתייחס למתכון כמות שהוא? כלומר להוסיף את כמות השמן המקורית במתכון ללא קשר לשמן בתחליף הביצה?
ניסית במקרה ?
שואלת את אותה שאלה ?
אני השתמשתי בתחליף הביצים בבצקניות הונגריות שעשויות מבייצים וקמח.
יצא נהדר (שוב ושוב).
האם אפשר להחליף את קמח תפו"א בקורנפלור? או עמילן אחר?
כדאי שיהיו שני סוגי עמילנים באבקה. קמח טפיוקה, עמילן תירס או קמח תפוחי אדמה.
אה ועוד שאלה, התערובת הזו מתאימה לעוגת שוקולד חמה?
לא ניסיתי אף פעם.
אני משתמש בה בעוגות ופשטידות וזה עובד, אז אולי…
http://www.ebay.com/itm/Xanthan-Gum-Powder-food-1-4oz-1lb-2lbs-pound-40g-1-kg-package-FREE-SHIPPING-/201566105810?ssPageName=STRK:MESE:IT
קסנטאן גם לא יקר בכלל
[…] 2 "ביצים" (אני משתמשת בתחליף הביצה של 'משהו דוב') […]
[…] 2 "ביצים" (אני משתמשת בתחליף הביצה של 'משהו דוב') […]
האם ניתן להשתמש באגר במקום הקסנטן?
לא ניסיתי.
לדעתי לאגר לא יהיה אותו אפקט של הדבקה.
אפשר להחליף את הקסנטן בגואר-גם.
אנסה! האם שמים כף גדושה או שטוחה?
גדושה, אבל לא "הר".
[…] המתכון המקורי מצאתי באתר משהו דוב, וגם ב […]
זה יעבוד כתחליף לביצים בפחזניות לדעתך?
תודה רבה
Are you selling it?
יכול לשמש גם להכנת שניצל טופו?
זה יכול להדביק לא רע. אולי כדאי להחליף חצי מהמים בחלב צמחי לבחירתך.