כולם תמיד אוהבים להתלונן על פסח. אין לי מושג למה זה, אבל כבר 30 יום לפני החג מתחילים העיתונים להתכונן לצום המצות הגדול. כאילו אין שום אפשרות להסתדר בעולם המודרני שלנו ללא לחם. מצות זה אחלה. במיוחד עם שוקולד או אבוקדו, ובשנים האחרונות הסטיה שלי היא מצה עם קטשופ ונקניק. כן. ובכלל, פסח זה לא רק מצות. יש כל כך הרבה תבשילים מוצלחים שאפשר להכין לפסח – ובעיקר אני אוהב את תבשילי הפסח המסורתיים.

אבל יש אנשים שבאמת נמצאים בבעיה. קוראים להם אשכנזים, אלו שלא אוכלים בפסח קטניות – ואני אחד מאלה. אשכנזים אוכלים בפסח תפוחי אדמה, חסה וביצים (טוב, גם מצות). ואם הם טבעונים אז רק תפוחי אדמה וחסה. כלומר זה מה שחשבתי לפני שהתחלתי לבשל, בעיקר כי זה מה שהיה מקובל אצלנו בבית. זה מה שאימי הכירה מהבית האשכנזי שלה.

אחותי השניה, הגדולה ממני, היא זו שטרפה את כל כלי הפסח אצלנו בבית. עוד הרבה לפני פסח היא הפקיעה את המטבח מידיה של אימי, ששמחה מאד להעביר את המושכות לידיים של מישהו אחר. היא הכניסה לביתנו תבשילים מוזרים שמעולם לא שמענו עליהם, אבל התאהבנו מיד. היא גם לימדה אותנו שפסח זה לא רק מצות וביצים והכניסה לבית גם פשטידות ותבשילים שונים שלא חלמנו לאכול בפסח.

היום אני פחות מקפיד על העניין האשכנזי של לא לאכול קטניות בפסח. בעיקר כי האיש שלי באה מבית תימני – אז אני מאמץ את המנהגים שלו. אבל עדיין יש בליבי חיבה למתכונים האשכנזיים שעושים את כל הפיתולים האפשריים כדי להיות טעימים גם בלי קטניות.

אבל יש אתגר בעייתי יותר. למרות כל האמור לעיל, פסח נשאר אצלנו בבית חג רווי בביצים. עכשיו מגיע הפסח הראשון שאני צריך לבשל טבעוני (בקודם חטאתי בביצים) ואני שובר את הראש מה לעשות. אז לפניכם אפשרות אחת. פשטידת מצות וכרובית או ברוקולי (אפשר גם שניהם) שלא עושה שום שימוש בביצים ועדיין יציבה ודבוקה כמו ח"כ על כסאו.

פשטידה

קל מאד להפוך את הפשטידה הזו למאפה ללא גלוטן ואפילו לא צריך לוותר עליה כשפסח נגמר. פשוט להחליף את המצות בשש כוסות (כן!) של פצפוצי אורז או קורנפלקס לא ממותקים – זה יוצא נפח של 1.2 ליטר. אבל אז כמובן היא לא מתאימה למי שאינו אוכל קטניות בפסח.

מצרכים:

  • 8 מצות
  • 800 גרם כרובית או ברוקולי, קפוא או טרי
  • 6 כפות אבקת מרק בצל (כן, זו לא טעות)
  • 3 כפות קמח תפוחי אדמה
  • 3 כפות קמח טפיוקה או קורנפלור
  • כפית אבקת אפיה (חצי שקית, 5 גרם)
  • 6 כפות שמן
  • כוס ושלשת-רבעי מים (350 מיליליטר)

אופן ההכנה:

מבשלים את הכרובית או הברוקולי במים עד לריכוך, אפשר ואף מומלץ לערב את שניהם.

IMG_5081

בינתיים מפוררים את המצות לפרורים בגודל של קורנפלקס בערך ושמים בקערה את הפרורים (או את הקורנפלקס או את פצפוצי האורז).

IMG_5079

מחממים תנור לחום בינוני של 180 מעלות.

כשהכרובית רכה חותכים אותה לחתיכות קטנות בגודל של קוביית משחק בערך.

IMG_5084

מוסיפים את הכרובית לקערת המצות וגם את אבקת המרק.

עתה מוזגים לקערה נוספת את כל שאר המרכיבים, קודם הרטובים ואחר כך היבשים.

IMG_5089

טורפים במטרפה עד שהתערובת פחות או יותר אחידה, היא אף פעם לא תהיה אחידה לגמרי.

IMG_5090

מוסיפים את התערובת לקערה הגדולה עם הכרובית והמצות ומערבבים הכל היטב עד שנוצרת תערובת אחידה ולחה.

IMG_5091

משטחים את התערובת בתבנית משומנת ושולחים לתנור לחצי שעה לפחות, עד שהפשטידה יציבה ומתחילה להשחים מעט מלמעלה.

IMG_5094

מוציאים ומצננים מעט כדי שהפשטידה תתיצב היטב – וקדימה לאכול.

IMG_5096

פסח כשר ושמח!

»

  1. אהבתי את התמונות שבחרת, וכמובן, גם את הפשטידה 🙂
    שימו לב שאם אתןם משתמשותים בקורנפלור אז זה גם קטניות (תירס). טפיוקה לא, למיטב ידיעתי (זה שורש כלשהו).

    • יעל הגיב:

      למען האמת, מבחינה בוטאנית, תירס הוא דגן ולא קטניה. אין לי שמץ של מושג איך הדתיים מחליטים על הסיווגים שלהם.

  2. אביבית הגיב:

    אפשר את המתכון (רכיבים וכמויות) לימי השנה הרגילים? תודה 🙂

  3. הודיה הגיב:

    זה מעולה!!

  4. shoshhazangrinberg הגיב:

    פתרון מעולה למצות שנשארו. רק – האם אין תחליף לאבקת מרק?

  5. רעות הגיב:

    היי דב,תודה!
    האם אפשר לפנות אליך במייל?

  6. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    קראתי את מתכון הגיקל הירושלמי, הטבעוני. נראה מאד מפתה, אני הולכת לנסות. תודה

    • משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

      ה "ק" התחלפה לי בגימל,הכוונה לא השתנתה..אדווח איך יצא
      אנונימית

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s