כולם תמיד אוהבים להתלונן על פסח. אין לי מושג למה זה, אבל כבר 30 יום לפני החג מתחילים העיתונים להתכונן לצום המצות הגדול. כאילו אין שום אפשרות להסתדר בעולם המודרני שלנו ללא לחם. מצות זה אחלה. במיוחד עם שוקולד או אבוקדו, ובשנים האחרונות הסטיה שלי היא מצה עם קטשופ ונקניק. כן. ובכלל, פסח זה לא רק מצות. יש כל כך הרבה תבשילים מוצלחים שאפשר להכין לפסח – ובעיקר אני אוהב את תבשילי הפסח המסורתיים.
אבל יש אנשים שבאמת נמצאים בבעיה. קוראים להם אשכנזים, אלו שלא אוכלים בפסח קטניות – ואני אחד מאלה. אשכנזים אוכלים בפסח תפוחי אדמה, חסה וביצים (טוב, גם מצות). ואם הם טבעונים אז רק תפוחי אדמה וחסה. כלומר זה מה שחשבתי לפני שהתחלתי לבשל, בעיקר כי זה מה שהיה מקובל אצלנו בבית. זה מה שאימי הכירה מהבית האשכנזי שלה.
אחותי השניה, הגדולה ממני, היא זו שטרפה את כל כלי הפסח אצלנו בבית. עוד הרבה לפני פסח היא הפקיעה את המטבח מידיה של אימי, ששמחה מאד להעביר את המושכות לידיים של מישהו אחר. היא הכניסה לביתנו תבשילים מוזרים שמעולם לא שמענו עליהם, אבל התאהבנו מיד. היא גם לימדה אותנו שפסח זה לא רק מצות וביצים והכניסה לבית גם פשטידות ותבשילים שונים שלא חלמנו לאכול בפסח.
היום אני פחות מקפיד על העניין האשכנזי של לא לאכול קטניות בפסח. בעיקר כי האיש שלי באה מבית תימני – אז אני מאמץ את המנהגים שלו. אבל עדיין יש בליבי חיבה למתכונים האשכנזיים שעושים את כל הפיתולים האפשריים כדי להיות טעימים גם בלי קטניות.
אבל יש אתגר בעייתי יותר. למרות כל האמור לעיל, פסח נשאר אצלנו בבית חג רווי בביצים. עכשיו מגיע הפסח הראשון שאני צריך לבשל טבעוני (בקודם חטאתי בביצים) ואני שובר את הראש מה לעשות. אז לפניכם אפשרות אחת. פשטידת מצות וכרובית או ברוקולי (אפשר גם שניהם) שלא עושה שום שימוש בביצים ועדיין יציבה ודבוקה כמו ח"כ על כסאו.
קל מאד להפוך את הפשטידה הזו למאפה ללא גלוטן ואפילו לא צריך לוותר עליה כשפסח נגמר. פשוט להחליף את המצות בשש כוסות (כן!) של פצפוצי אורז או קורנפלקס לא ממותקים – זה יוצא נפח של 1.2 ליטר. אבל אז כמובן היא לא מתאימה למי שאינו אוכל קטניות בפסח.
מצרכים:
- 8 מצות
- 800 גרם כרובית או ברוקולי, קפוא או טרי
- 6 כפות אבקת מרק בצל (כן, זו לא טעות)
- 3 כפות קמח תפוחי אדמה
- 3 כפות קמח טפיוקה או קורנפלור
- כפית אבקת אפיה (חצי שקית, 5 גרם)
- 6 כפות שמן
- כוס ושלשת-רבעי מים (350 מיליליטר)
אופן ההכנה:
מבשלים את הכרובית או הברוקולי במים עד לריכוך, אפשר ואף מומלץ לערב את שניהם.
בינתיים מפוררים את המצות לפרורים בגודל של קורנפלקס בערך ושמים בקערה את הפרורים (או את הקורנפלקס או את פצפוצי האורז).
מחממים תנור לחום בינוני של 180 מעלות.
כשהכרובית רכה חותכים אותה לחתיכות קטנות בגודל של קוביית משחק בערך.
מוסיפים את הכרובית לקערת המצות וגם את אבקת המרק.
עתה מוזגים לקערה נוספת את כל שאר המרכיבים, קודם הרטובים ואחר כך היבשים.
טורפים במטרפה עד שהתערובת פחות או יותר אחידה, היא אף פעם לא תהיה אחידה לגמרי.
מוסיפים את התערובת לקערה הגדולה עם הכרובית והמצות ומערבבים הכל היטב עד שנוצרת תערובת אחידה ולחה.
משטחים את התערובת בתבנית משומנת ושולחים לתנור לחצי שעה לפחות, עד שהפשטידה יציבה ומתחילה להשחים מעט מלמעלה.
מוציאים ומצננים מעט כדי שהפשטידה תתיצב היטב – וקדימה לאכול.
פסח כשר ושמח!
אהבתי את התמונות שבחרת, וכמובן, גם את הפשטידה 🙂
שימו לב שאם אתןם משתמשותים בקורנפלור אז זה גם קטניות (תירס). טפיוקה לא, למיטב ידיעתי (זה שורש כלשהו).
למען האמת, מבחינה בוטאנית, תירס הוא דגן ולא קטניה. אין לי שמץ של מושג איך הדתיים מחליטים על הסיווגים שלהם.
אפשר את המתכון (רכיבים וכמויות) לימי השנה הרגילים? תודה 🙂
בדיוק אותו דבר, רק עם קורנפלקס או פצפוצי אורז במקום המצות.
זה מעולה!!
תודה רבה.
פתרון מעולה למצות שנשארו. רק – האם אין תחליף לאבקת מרק?
לדעתי אפשר כל תיבול אחר שאת אוהבת
גם אני מסכים,
אני חושב שאפשר לתבל עם תבלינים אחרים ומלח.
אבקת מרק זה פשוט יותר – ויוצא מצוין.
היי דב,תודה!
האם אפשר לפנות אליך במייל?
בודאי:
outcider1@gmail.com
בבית שלי אומרים קוגל אנחנו מבלארוס .
קראתי את מתכון הגיקל הירושלמי, הטבעוני. נראה מאד מפתה, אני הולכת לנסות. תודה
ה "ק" התחלפה לי בגימל,הכוונה לא השתנתה..אדווח איך יצא
אנונימית