כל קיץ בבית שלנו מתכוני החורף היו מתחלפים ומתכוני הקיץ היו צצים וחוזרים אל השולחן במעגל טעים שאין לו סוף. החמין היה מאופסן עד החורף הבא ומוחלף בתפוחי אדמה אפויים, עוגות התותים היו מפנות את מקומן לעוגות התפוחים ומרק העוף היה נעלם ולקראת שבועות היה צץ מרק קר ומרענן של יוגורט, מלפפונים, שמיר והמון שום. מאוחר יותר, כשהתבגרתי, למדתי שלמרק הזה יש שורשים בלקניים והוא נקרה צזיקי.

והנה הגיע הקיץ והתעורר בי חשק עז לצזיקי שומי, צונן ומרענן – אך דא עקא, יש בבית בחור טבעוני ויוגורט מחלב פרה הוא מחוץ לתחום. לא נואשתי ופניתי לרשת על מנת למצוא תחליפים. אז מתברר שלמצוא בחנויות יוגורט טבעוני זה סיפור מההפטרה, אבל להפתעתי להכין אותו בבית זה לא מאד מסובך.

זוהי בדיוק הפעילות המוצלחת לימי הקיץ המהבילים שיש עכשיו מחוץ לבית. זו בדיוק הטמפרטורה המתאימה אותה צריך על מנת להפוך חלב סויה ליוגורט. כדי שתהליך היוגורטיזציה (יש לזה שם?) יקרה אנחנו צריכים להשתמש בחיידקים טובים הנקראים אסידופילוס ושנמצאים באופן רגיל במיעיים של כולנו. בחורף, לפני כמה חודשים, חליתי בסוג של שפעת וזכיתי לקבל מרשם של אנטיביוטיקה. מאחר ואנטיביוטיקה הורגת לא רק את החידקים גורמי המחלות, אלא גם את אלו הרעים הנמצאים לנו במעיים – נתן לי הרופא גם מרשם לכמוסות עם חידקים אלו. אני השתמשתי ליוגורט הראשון שלי בכמוסות הללו (של מכבי) ובהמשך קניתי כמוסות אסידופילוס של חברה מסחרית כלשהי בבית הטבע הקרוב למקום מגורי. בקיצור – אפשר להשיג את כמוסות החיידקים בכל מקום. זה לא זול (עלה לי כמעט 50 ש"ח ל-24 כמוסות), אבל זה יכול להספיק להרבה מאד זמן, ואפשר גם לבצע קניה משותפת עם כמה חברים. למעשה כל שאתם צריכים זו כמוסת חידקים אחת, ויכול להיות לכם יוגורט לנצח…

כל שהחיידקים צריכים זה חלב סויה וקצת חום, שיש עכשיו בשפע ובחינם. ממלאים צנצנת קטנה נקיה ומעוקרת ב-100 מ"ל חלב סויה לערך ומפזרים פנימה תכולה של כמוסת חיידקים אחת. ודרך אגב, אם אתם לא רוצים יוגורט מתוק (ותאמינו לי שאתם לא רוצים, מנסיון) – אל תשכחו להשתמש בחלב לא מומתק בלבד. הטמפרטורה האופטימלית שהחידקים צריכים היא 45-50 מעלות, אבל הם עובדים היטב גם בטמפרטורה סביב ה-35 שיש עכשיו בחוץ (בטח שבבאר שבע). צריך להניח את הצנצנת במקום הכי חם במטבח למשך 12 עד 24 שעות, אפשר קצת שמש ישירה אבל רק לחלק קטן מהזמן. בסוף התהליך תוכלו לראות שהחלב שבצנצנת התמצק בחלק הפנימי של הצנצנת או נפרד לנוזלים ומוצקים. זה הזמן לערבב אותו ולאחסן במקרר.

זהו יש לכם סטרטר ליוגורט. קחו כף גדושה מן הסטרטר הוסיפו אותה לחצי ליטר (או יותר, לפי אותו היחס) חלב סויה בצנצנת נקיה ומעוקרת, הניחו מחוץ למקרר – וכעבור 12 שעות תהיה לכם צנצנת יוגורט חדשה. היוגורטים הראשונים שיתקבלו, בניגוד ליוגורט מחלב חיה, לא יהיו חמצמצים. זה בסדר, לאחר כמה הכנות של יוגורט שמבוסס על כף מיוגורט קודם – הוא יקבל את החמיצות היוגורטית האופיינית.

ועכשיו כשיש לכם חצי ליטר יוגורט, זה הזמן להכין צזיקי.

מצרכים:

  • מלפפון גדול
  • 3 מלפפונים חמוצים קטנים (עדיף בחומץ)
  • 5 שיני שום גדולות
  • 6 גבעולים שמיר
  • חצי ליטר יוגורט (ומי שלא טבעוני, גם רוויון יעשה את העבודה מצוין)
  • כף מיץ לימון (אם היוגורט שלכם עדין לא חמצמץ)

אופן ההכנה:

מכניסים את כל המרכיבים, מלבד היוגורט למעבד מזון, וטוחנים עד לעיסה כמעט חלקה.

מעבירים לכלי הגשה ומערבבים עם היוגורט עד שנהיה מרק אחיד. מגישים קר מאד.

מודעות פרסומת

»

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    יעבוד גם עם חלב שקדים?
    וחוץ מזה, נסה לשמור בכל פעם כף מהיוגורט המוכן, כדי לערבב בחלב הסויה במקום כמוסות אסידופולוס, לעניות דעתי זה צריך לעבוד.

    • דוב משהו הגיב:

      לא ניסיתי. לענ"ד זה אמור לעבוד גם עם חלב שקדים.
      ואם תעיינ\י היטב בפוסט תראה\י שכתבתי להתחיל כל יוגורט חדש – בכף מן היוגורט הקודם.

  2. ponetium הגיב:

    אצלנו קוראים לזה אקרושקה. 🙂
    סבתא שלי פשוט משתמשת בכמה כפות של ממרח טופוטי מעורבות עם מים למרקם יוגורטי (+ מים וחלב סויה להשלמה). לדעתי זה בדיוק אותו הטעם, ובאופן כללי זה טעים נורא.

  3. יעל הגיב:

    לגבי הכנת היוגורט, אני מניחה שהתהליך נקרא "תסיסה" (fermentation): החידקים מפרקים את הסוכר שבחל"ס (פחמימות, לא בהכרח "סוכר" בתור הגרגרים הלבנים המתוקים) לחומצה לקטית, בתהליך הפקת האנרגיה שלהם.
    לגבי החידקים, בכמוסות פרוביוטיקה שאני מכירה (מחנות טבע) כתובה אזהרת כשרות "כשר חלבי, לאוכלי אבקת חלב נוכרי". האם בכמוסות שבהן השתמשת אין אבקת חלב, והן בוודאות מתאימות לטבעונים?

  4. נורית הגיב:

    יצא טעים אבל זה לא צזיקי זה מרק יוגורט = טרטור
    צזיקי זה יותר סמיך והוא מזכיר לבנה עם מלפפונים ושום ושמיר

  5. […] יותר מחצי ליטר של יוגורט לשימושכם. תוכלו להכין איתו צזיקי או קלפוטי ובעצם כל דבר שתרצו – תתפרעו […]

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s