למה בכלל צריך מתכון לחלות טבעוניות? שאלה טובה. רוב החלות הפשוטות שקונים בסופר הן טבעוניות כבר ככה. אולם אם תחפצו בחלה מושקעת ממאפיה מתחילות הבעיות. בהרבה מהן יש ביצים בבצק (ולעיתים רחוקות גם חלב) ולפעמים מורחים ביצה על החלות בשביל הברק. אבל האמת היא שלא צריך שום תרוצים: פשוט אין דבר יותר ביתי מחלות לשבת. זה לא רק הרבה יותר טעים מחלה קנויה, זה נותן גם דבר אחד חשוב ששום חלה קנויה לא תוכל להעניק לכם – ריח של חלות נאפות.
הרבה אנשים חוששים מלהכין לחם בבית, בעיקר החשש להתעסק עם השמרים העדינים שיכולים להרים את הבצק אך נראה שקל באותה מידה להרוג אותם. לפוכך לפניכם מדריך מפורט וקל להכנה של חלות ביתיות נהדרות.
מצרכים:
- חצי קילו קמח
- כף ועוד כפית שמרים יבשים (14 ג') או חצי שקית שמרים טריים.
- חצי כוס סוכר
- כוס מים (200 מ"ל)
- שתי כפות שמן
- כפית מלח
- כפית סילאן
- שומשום (לא חובה)
אופן ההכנה:
מערבבים את השמרים עם הסוכר בקערה קטנה. מוסיפים חצי כוס מים פושרים (מהברז) ואחר כך בזהירות לשולי הקערה חצי כוס מים רותחים (כן. בלי לחשוש). מערבבים הכל יחד ומניחים לעשר דקות על מנת לתת לשמרים זמן לצמוח.
בינתיים מערבבים את הקמח והמלח ועושים גומה במרכז ערמת הקמח. לאחר שהשמרים השתוללו הם אמורים להראות קצפיים ובועתיים, ככה:
מוזגים לתוך הגומה את השמן ואת תערובת השמרים. אם רוצים אפשר להוסיף לחלה חופן צימוקים או אגוזים. הבחור שלי לא אוהב צימוקים (לך תבין), אז אני נמנע.
ולעבודה – מתחילים ללוש במרץ עד שנוצר כדור בצק גמיש ולא דביק.
אם לא כל הקמח הפך לבצק הוסיפו עוד מים (כף אחת כל פעם). אם הבצק דביק מדי הוסיפו עוד קמח (שוב כף אחר כף). עד שיצא בצק לא דביק.
עתה הזמן לתת לבצק לתפוח. כסו את הקערה במגבת לחה ותנו לו לפחות שעה להכפיל את הנפח. בקיץ הבאר-שבעי שעה מספיקה. אני מניח שאם אתם באמצע החורף בחרמון זה יקח קצת יותר זמן. תנו לבצק את הזמן שהוא צריך, והוא יגמול לכם בחלה נהדרת. הבצק יראה כך:
מכמות הבצק במתכון זה אפשר להכין חלה אחת גדולה או שתי חליות בינוניות. אני בדרך כלל מכין חליות (כדי שיהיה לחם משנה). אם תרצו שתי חלות גדולות – הכפילו את המתכון.
מחלקים את כדור הבצק לשניים. כל חצי מחלקים לשלושה חלקים ומגלגלים אותם לשלושה נקניקים פחות או יותר באורך התבנית שלכם. עכשיו קולעים את הנקניקים עד שמתקבלת לכם חלה. חשוב לצבוט ביחד את שתי הקצוות על מנת שהם לא יפרדו באפיה (אם תשימו לב היטב לתמונות, תראו שאני זילזלתי בעצה הזו).
מכניסים את החלות הקלועות לתבנית מכוסה בניר אפיה (אני השתמשתי בתבנית בגודל 25×20), ושוב נותנים להן זמן לתפוח.
לאחר שהחלות תפחו הגיע הזמן להדביק אליהן את השומשום מלמעלה. אם תעדיפו אפשר לפזר מלמעלה גרגירי פרג או זרעי פשתן או כל מה שעולה בדעתכם. אני אוהב שומשום. מערבבים את כפית הסילאן עם שתי כפות מים ומורחים את הנוזל עם מברשת אפיה על החלות. לאחר שהחלות מרוחות היטב מפזרים מלמעלה את השומשום שידבק לשכבת הסילאן הדביקה.
זהו. הגיע הזמן להכניס את החלות לתנור שחיממתם מראש לטמפרטורה של 180 מעלות. אופים את החלות עד שהן תופחות ומשחימות וקיסם המוכנס אליהן יוצא נקי ללא פרורים.
שבת שלום!
הדרכה מושקעת ומוצלחת. אני אף פעם לא מכינה בבית, כי רוב המתכונים דורשים מיקסר עוצמתי שאין לי ולישה של 20 דקות… אנסה!
ממש לא צריך ללוש 20 דקות. רק קצת ללוש במרץ עד שהתערובת הופכת לבצק. לקח לי (או לבנזוג – אותו גייסתי לעבודה) לא יותר מעשר דקות.
וצריך לומר שההנאה בלישה מרובה. אז כיף שזה לוקח זמן 🙂
לישה מרובה משחררת יותר גלוטון מהקמח ומסייעת להתפחה ומרקם החלות.
התמונות יצאו לך מאוד יפה (אגב, באמת קל להכין חלות טבעוניות בבית. ברוב המתכונים שנתקלתי בהם אין ביצים). אם רוצים קרום פריך מאוד, אפשר להבריש את החלות בשמן או שמן זית. ואני אוהבת את הרעיון של מיקי שמו לשים שקדים פרוסים על חלה במקום שומשום.
אם רוצים קרום פריך אפשר להשפריץ מעט מים על הבצק בשליש השני של האפייה
הקמח הוא קמח מלא? לפי התמונה נראה מלא אבל במצרכים לא מוזכר. תודה.רוויטל
הקמח הוא קמח לבן.
אם עושים את החלות מקמח מלא בלבד הן יוצאות דחוסות וכבדות יותר.
אפשר להחליף עד חצי מהקמח בקמח מלא ללא שינוי משמעותי במרקם.
ניסיתי כבר כמה פעמים וחזרתי לספר.
בהתחלה השמרים לא התפתחו יפה וזרקתי אותם. ניסיתי שוב והפעם חיממתי את המשטח מתחת לקערה והם התפתחו טוב, אבל לעומת זאת שרפתי את החלה באפיה כי לא לקחתי בחשבון את חום התנור שלנו.
בפעם השניה כבר למדתי מכל הטעויות והחלה יצאה נהדרת. הוספתי לה גם צימוקים בשלב ההתפחה השני. היא חוסלה במהירות מרשימה.
יש לי יסורי מצפון על כל הקמח הלבן הזה, אז ניסיתי פעם אחת גם להחליף חלק מהקמח בקמח מלא ואמנם החלה יצאה קצת פחות אוורירית אבל עדיין טעימה, וגם היא לא שרדה יותר מיום.
קודם כל, תודה על הנסיונות. זה משמח לשמוע שעושים שימוש במתכון שלך ולוקחים אותו למקומות חדשים.
שנית, אפשר לנסות לנפות את הקמח המלא. זה עשוי לסנן את החלקים הכבדים שנלווים לקחת והורסים את האווריריות.
הכנתי עם קמח מלא. יצא כבד אבל טעים…מה יקרה לדעתך אם אעשה חצי קמח כוסמין? מתאים?
יצא לנו לאפות את החלות עם חצי קמח כוסמין ויצא מדהים.
אפילו טעים יותר מאשר רק עם קמח לבן (אם זה בכלל אפשרי).
וואי, טעמתי ממאפה ידיכםן, והן חלות מעולות ומרגשות!
תודה. 🙂
יעבוד עם קמח מלא?
יעבוד עם קמח מלא, אבל יצא דחוס יותר וכבד.
אני ממליץ להחליף רק חצי מהקמח בקמח מלא.
בכל מקרה, כדאי לנפות את הקמח המלא, כדי להוציא החוצה את מה שלא נטחן היטב. החתיכות האלו הן רוב מה שמכביד את המתכון.
מתכון נפלא! יצאו לו חלות מושלמות.
כלומר לי 🙂
הטיפול בשמרים שתיארת מתאים גם לשמרים יבשים וגם לטריים?
מתאים בהחלט גם לשמרים טריים.
במקרה כזה צריך להשתמש בחצי חבילה/קוביה של שמרים טריים.
אוקיי, תודה!
זה מקמח מלא ?
המתכון עצמו משתמש בקמח לבן.
בתגובות ישנן המלצות להחלפה בקמח מלא.
וואו יצא מדהים תודה רבה המשפחה טרפה!
מים רותחים?
כאילו מים רתוחים?
רותחים המים?
מים מהקומקום?
מים רותחים מהקומקום!
(כמובן בתוספת למי הברז)
אם רוצים לעשות הפרשת חלה אז להכין בצק בכמות פי 3 ופשוט להקפיא לדעתך לפעמים הבאות ? (שאלה קצת הלכתית אבל הבנתי שאתה מבין בזה משהו לפי זה שאתה בוחר להכין גם לחם משנה ) או שפשוט להכין כמות רגילה לשתי חלות בלי הפרשת חלה ?
אפשר לקפיא את הבצק לפעמים הבאות. אין עם זה בעיה מבחינת אפיית החלות.
מבחינה הלכתית, ממחקרי ברשת ראיתי שהפרשת חלה ניתן לעשות על עיסה מ-1.2 ק"ג קמח. אז להשליש את המתכון אכן יהיה הפתרון.
תודה, אכן, 1.666 קג הוא מינימום קמח לעיסה החייבת בהפרשת קלה , מינימום להפרשת חלה (כלומר קילו ו 700 ). מענין אותי אם מכינים בצק נגיד רק לפי המתכון, אז הרי אין חובת הפרשת חלה, אם זה עדיין מתאים לקידוש כי הרי לא הופרשה על חלות אלה חלה, אבל זו כבר שאלה לרב. המון תודה ! המתכון נראה מצויין ואנסה אותו בלי נדר בהקדם .
[…] טבעונית לשבת / עיבוד שלי למתכון מכאן עבור 2 חלות בינוניות […]
מגניב.
כיף להיות השראה למישהי / מישהו.
אבל איך זה שאני לא ברשימת הבלוגים האהובים?
)-,:
דוב מקסים,
זו הפעם השלישית שאני מכינה את החלות הנפלאות שלך
ויש לומר שבזכות החלות הטעימות והפשטות שבהכנתן, חרדת השמרים שלי הולכת ומתפוגגת לאיטה.
תודה,תודה,תודה!
הידד!
שמח שמצליח לך.
ושמרים הם יצורים חמודים – אין מה לפחד מהם…
החלה בתנור, תיכף נעלה תמונות,
שבת שמחה,
אור ויותם
איזה יופי.
איך יצא?
תודה! שאלה: להערכתך כמה זמן אפייה נדרש? (אני יודעת שזה משתנה מתנור לתנור אבל הערכה גסה תועיל – אני פוחדת שיצא לא אפוי מספיק מבפנים). היכן כדאי למקם בתנור מבחינת גובה? טורבו או רגיל? תודה!!
אצלי זמן האפיה נע בין 20 דקות לחצי שעה.
דוב יקר.בשנתיים האחרונות החלות שלך מככבות אצלנו כמעט כל סעודת שבת. אני מכינה אותן מחצי קמח כוסמין מלא וחצי קמח לבן. הצלחה היסטרית ואני מרגישה צורך להגיד תודה
וואי, זה בדיוק איך שאני אופה את החלות אצלי בבית.
וכל כך משמח אותי שהמתכון שלי מסב הנאה להרבה אנשים (ולהרבה טבעונים).
זה הכי תודה שאפשר…
כ
האם אפשר להשתמש בקמח כוסמין? אם כן האם צריכים להוסיף נוזלים??
יצא לי לאפות את החלות עם קמח כוסמין. הן יוצאות דחוסות יותר. אני מעדיף להחליף חצי מהקמח בקמח כוסמין. לרוב לא צריך להוסיף נוזלים, אבל כל מקרה לגופו, כפי שכתבתי.
האם אפשר לוותר על הסילאן והחלות תצאנה טעימות??
הסילאן נועד בעיקר כדי להדביק את השומשום. בהחלט ניתן לוותר עליו.
יצא מעולה! הכנתי חצי קמח לבן וחצי קמח כוסמין (הוספתי טיפה מים בגלל הכוסמין) ויצא ממש טעים!
פעם הבאה אני מכפילה כמויות 🙂
איזה כיף למצוא מתכון טבעוני לחלות שעובד וטעים לכולם
כבר שלוש שנים שאני מכינה את החלות ותמיד יוצאות נהדר. תודה!!
יוווו
זה ממש משמח אותי.
גם אצלינו זה ככה בכל שבת…
אפשר עם קמח תופח? נגמר לי הלבן… 😦