למה בכלל צריך מתכון לחלות טבעוניות? שאלה טובה. רוב החלות הפשוטות שקונים בסופר הן טבעוניות כבר ככה. אולם אם תחפצו בחלה מושקעת ממאפיה מתחילות הבעיות. בהרבה מהן יש ביצים בבצק (ולעיתים רחוקות גם חלב) ולפעמים מורחים ביצה על החלות בשביל הברק. אבל האמת היא שלא צריך שום תרוצים: פשוט אין דבר יותר ביתי מחלות לשבת. זה לא רק הרבה יותר טעים מחלה קנויה, זה נותן גם דבר אחד חשוב ששום חלה קנויה לא תוכל להעניק לכם – ריח של חלות נאפות.

הרבה אנשים חוששים מלהכין לחם בבית, בעיקר החשש להתעסק עם השמרים העדינים שיכולים להרים את הבצק אך נראה שקל באותה מידה להרוג אותם. לפוכך לפניכם מדריך מפורט וקל להכנה של חלות ביתיות נהדרות.

מצרכים:

  • חצי קילו קמח
  • כף ועוד כפית שמרים יבשים (14 ג') או חצי שקית שמרים טריים.
  • חצי כוס סוכר
  • כוס מים (200 מ"ל)
  • שתי כפות שמן
  • כפית מלח
  • כפית סילאן
  • שומשום (לא חובה)

אופן ההכנה:

מערבבים את השמרים עם הסוכר בקערה קטנה. מוסיפים חצי כוס מים פושרים (מהברז) ואחר כך בזהירות לשולי הקערה חצי כוס מים רותחים (כן. בלי לחשוש). מערבבים הכל יחד ומניחים לעשר דקות על מנת לתת לשמרים זמן לצמוח.

בינתיים מערבבים את הקמח והמלח ועושים גומה במרכז ערמת הקמח. לאחר שהשמרים השתוללו הם אמורים להראות קצפיים ובועתיים, ככה:

מוזגים לתוך הגומה את השמן ואת תערובת השמרים. אם רוצים אפשר להוסיף לחלה חופן צימוקים או אגוזים. הבחור שלי לא אוהב צימוקים (לך תבין), אז אני נמנע.

ולעבודה – מתחילים ללוש במרץ  עד שנוצר כדור בצק גמיש ולא דביק.

אם לא כל הקמח הפך לבצק הוסיפו עוד מים (כף אחת כל פעם). אם הבצק דביק מדי הוסיפו עוד קמח (שוב כף אחר כף). עד שיצא בצק לא דביק.

עתה הזמן לתת לבצק לתפוח. כסו את הקערה במגבת לחה ותנו לו לפחות שעה להכפיל את הנפח. בקיץ הבאר-שבעי שעה מספיקה. אני מניח שאם אתם באמצע החורף בחרמון זה יקח קצת יותר זמן. תנו לבצק את הזמן שהוא צריך, והוא יגמול לכם בחלה נהדרת. הבצק יראה כך:

מכמות הבצק במתכון זה אפשר להכין חלה אחת גדולה או שתי חליות בינוניות. אני בדרך כלל מכין חליות (כדי שיהיה לחם משנה). אם תרצו שתי חלות גדולות – הכפילו את המתכון.

מחלקים את כדור הבצק לשניים. כל חצי מחלקים לשלושה חלקים ומגלגלים אותם לשלושה נקניקים פחות או יותר באורך התבנית שלכם. עכשיו קולעים את הנקניקים עד שמתקבלת לכם חלה. חשוב לצבוט ביחד את שתי הקצוות על מנת שהם לא יפרדו באפיה (אם תשימו לב היטב לתמונות, תראו שאני זילזלתי בעצה הזו).

מכניסים את החלות הקלועות לתבנית מכוסה בניר אפיה (אני השתמשתי בתבנית בגודל 25×20), ושוב נותנים להן זמן לתפוח.

לאחר שהחלות תפחו הגיע הזמן להדביק אליהן את השומשום מלמעלה. אם תעדיפו אפשר לפזר מלמעלה גרגירי פרג או זרעי פשתן או כל מה שעולה בדעתכם. אני אוהב שומשום. מערבבים את כפית הסילאן עם שתי כפות מים ומורחים את הנוזל עם מברשת אפיה על החלות. לאחר שהחלות מרוחות היטב מפזרים מלמעלה את השומשום שידבק לשכבת הסילאן הדביקה.

זהו. הגיע הזמן להכניס את החלות לתנור שחיממתם מראש לטמפרטורה של 180 מעלות. אופים את החלות עד שהן תופחות ומשחימות וקיסם המוכנס אליהן יוצא נקי ללא פרורים.

שבת שלום!

תגובה אחת »

  1. קרקלה הגיב:

    הדרכה מושקעת ומוצלחת. אני אף פעם לא מכינה בבית, כי רוב המתכונים דורשים מיקסר עוצמתי שאין לי ולישה של 20 דקות… אנסה!

  2. ThePumpkinQueen הגיב:

    התמונות יצאו לך מאוד יפה (אגב, באמת קל להכין חלות טבעוניות בבית. ברוב המתכונים שנתקלתי בהם אין ביצים). אם רוצים קרום פריך מאוד, אפשר להבריש את החלות בשמן או שמן זית. ואני אוהבת את הרעיון של מיקי שמו לשים שקדים פרוסים על חלה במקום שומשום.

    • משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

      אם רוצים קרום פריך אפשר להשפריץ מעט מים על הבצק בשליש השני של האפייה

  3. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    הקמח הוא קמח מלא? לפי התמונה נראה מלא אבל במצרכים לא מוזכר. תודה.רוויטל

    • דוב משהו הגיב:

      הקמח הוא קמח לבן.
      אם עושים את החלות מקמח מלא בלבד הן יוצאות דחוסות וכבדות יותר.
      אפשר להחליף עד חצי מהקמח בקמח מלא ללא שינוי משמעותי במרקם.

      • ניסיתי כבר כמה פעמים וחזרתי לספר.

        בהתחלה השמרים לא התפתחו יפה וזרקתי אותם. ניסיתי שוב והפעם חיממתי את המשטח מתחת לקערה והם התפתחו טוב, אבל לעומת זאת שרפתי את החלה באפיה כי לא לקחתי בחשבון את חום התנור שלנו.
        בפעם השניה כבר למדתי מכל הטעויות והחלה יצאה נהדרת. הוספתי לה גם צימוקים בשלב ההתפחה השני. היא חוסלה במהירות מרשימה.

        יש לי יסורי מצפון על כל הקמח הלבן הזה, אז ניסיתי פעם אחת גם להחליף חלק מהקמח בקמח מלא ואמנם החלה יצאה קצת פחות אוורירית אבל עדיין טעימה, וגם היא לא שרדה יותר מיום.

      • דוב משהו הגיב:

        קודם כל, תודה על הנסיונות. זה משמח לשמוע שעושים שימוש במתכון שלך ולוקחים אותו למקומות חדשים.
        שנית, אפשר לנסות לנפות את הקמח המלא. זה עשוי לסנן את החלקים הכבדים שנלווים לקחת והורסים את האווריריות.

  4. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    הכנתי עם קמח מלא. יצא כבד אבל טעים…מה יקרה לדעתך אם אעשה חצי קמח כוסמין? מתאים?

  5. לסבית לא מתורבתת הגיב:

    וואי, טעמתי ממאפה ידיכםן, והן חלות מעולות ומרגשות!

  6. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    תודה. 🙂
    יעבוד עם קמח מלא?

    • דוב משהו הגיב:

      יעבוד עם קמח מלא, אבל יצא דחוס יותר וכבד.
      אני ממליץ להחליף רק חצי מהקמח בקמח מלא.
      בכל מקרה, כדאי לנפות את הקמח המלא, כדי להוציא החוצה את מה שלא נטחן היטב. החתיכות האלו הן רוב מה שמכביד את המתכון.

  7. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    מתכון נפלא! יצאו לו חלות מושלמות.

  8. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    כלומר לי 🙂

  9. ליאור הגיב:

    הטיפול בשמרים שתיארת מתאים גם לשמרים יבשים וגם לטריים?

  10. ליאת הגיב:

    זה מקמח מלא ?

  11. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    וואו יצא מדהים תודה רבה המשפחה טרפה!

  12. אור הגיב:

    מים רותחים?
    כאילו מים רתוחים?
    רותחים המים?
    מים מהקומקום?

  13. נועה הגיב:

    אם רוצים לעשות הפרשת חלה אז להכין בצק בכמות פי 3 ופשוט להקפיא לדעתך לפעמים הבאות ? (שאלה קצת הלכתית אבל הבנתי שאתה מבין בזה משהו לפי זה שאתה בוחר להכין גם לחם משנה ) או שפשוט להכין כמות רגילה לשתי חלות בלי הפרשת חלה ?

    • דוב משהו הגיב:

      אפשר לקפיא את הבצק לפעמים הבאות. אין עם זה בעיה מבחינת אפיית החלות.
      מבחינה הלכתית, ממחקרי ברשת ראיתי שהפרשת חלה ניתן לעשות על עיסה מ-1.2 ק"ג קמח. אז להשליש את המתכון אכן יהיה הפתרון.

      • נועה הגיב:

        תודה, אכן, 1.666 קג הוא מינימום קמח לעיסה החייבת בהפרשת קלה , מינימום להפרשת חלה (כלומר קילו ו 700 ). מענין אותי אם מכינים בצק נגיד רק לפי המתכון, אז הרי אין חובת הפרשת חלה, אם זה עדיין מתאים לקידוש כי הרי לא הופרשה על חלות אלה חלה, אבל זו כבר שאלה לרב. המון תודה ! המתכון נראה מצויין ואנסה אותו בלי נדר בהקדם .

  14. […] טבעונית לשבת / עיבוד שלי למתכון מכאן עבור 2 חלות בינוניות […]

  15. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    דוב מקסים,
    זו הפעם השלישית שאני מכינה את החלות הנפלאות שלך
    ויש לומר שבזכות החלות הטעימות והפשטות שבהכנתן, חרדת השמרים שלי הולכת ומתפוגגת לאיטה.

    תודה,תודה,תודה!

  16. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    החלה בתנור, תיכף נעלה תמונות,
    שבת שמחה,
    אור ויותם

  17. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    תודה! שאלה: להערכתך כמה זמן אפייה נדרש? (אני יודעת שזה משתנה מתנור לתנור אבל הערכה גסה תועיל – אני פוחדת שיצא לא אפוי מספיק מבפנים). היכן כדאי למקם בתנור מבחינת גובה? טורבו או רגיל? תודה!!

  18. אביבה זכאי הגיב:

    דוב יקר.בשנתיים האחרונות החלות שלך מככבות אצלנו כמעט כל סעודת שבת. אני מכינה אותן מחצי קמח כוסמין מלא וחצי קמח לבן. הצלחה היסטרית ואני מרגישה צורך להגיד תודה

    • דוב משהו הגיב:

      וואי, זה בדיוק איך שאני אופה את החלות אצלי בבית.
      וכל כך משמח אותי שהמתכון שלי מסב הנאה להרבה אנשים (ולהרבה טבעונים).
      זה הכי תודה שאפשר…

  19. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    כ

  20. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    האם אפשר להשתמש בקמח כוסמין? אם כן האם צריכים להוסיף נוזלים??

    • דוב משהו הגיב:

      יצא לי לאפות את החלות עם קמח כוסמין. הן יוצאות דחוסות יותר. אני מעדיף להחליף חצי מהקמח בקמח כוסמין. לרוב לא צריך להוסיף נוזלים, אבל כל מקרה לגופו, כפי שכתבתי.

  21. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    האם אפשר לוותר על הסילאן והחלות תצאנה טעימות??

  22. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    יצא מעולה! הכנתי חצי קמח לבן וחצי קמח כוסמין (הוספתי טיפה מים בגלל הכוסמין) ויצא ממש טעים!
    פעם הבאה אני מכפילה כמויות 🙂

    איזה כיף למצוא מתכון טבעוני לחלות שעובד וטעים לכולם

  23. טלי הגיב:

    כבר שלוש שנים שאני מכינה את החלות ותמיד יוצאות נהדר. תודה!!

  24. שני הגיב:

    אפשר עם קמח תופח? נגמר לי הלבן… 😦

כתוב תגובה ללסבית לא מתורבתת לבטל